Denk je aan een warme stof die ook nog eens heerlijk zacht aanvoelt, dan denk je al snel aan fleece. Dit aaibare materiaal kennen we vooral van het comfortabele fleecevest en menig persoon kruipt op een koude winteravond graag onder een fleecedekentje op de bank. Maar wat is dit nu precies voor materiaal en wat maakt de toepassing ervan in kleding zo populair?
Vegetarisch vachtje
Fleece is een vachtachtig weefsel van kunstvezel, het wordt daarom ook wel eens 'vega wool' genoemd. Van getextureerde polyester garens wordt een los weefsel gebreid, dat vervolgens wordt gewassen waardoor het snel krimpt. Vervolgens wordt het wollige effect gecreëerd: rondom het basisweefsel zijn aan beide kanten kleine lusjes geweven, die worden ‘geschoren’ en uiteen gerafeld. Hierdoor ontstaan alle kleine pluisjes op de stof die het het pluizige uiterlijk geven van een lamsvacht. ‘Fleece’ is dan ook het Engelse woord voor ‘vacht’. Dit is het meest gangbare fleece, maar fleece kwam op in de jaren '90 en inmiddels zijn er dan ook al allerlei variaties op de markt. Door middel van verschillende manieren van scheren en borstelen kunnen diverse kwaliteiten en looks worden gecreëerd. Daarnaast kan ook in het weven variatie worden aangebracht, zo heb je bijvoorbeeld ook enkelzijdig fleece waarbij maar één kant van het weefsel een pool heeft, en ‘microfleece’ waarvoor extra dun draad is gebruikt. Ook kan er nog een elastische vezel worden toegepast om de fleecestof rekbaar te maken. |
Veel meer dan zacht De ‘pluizige’ kwaliteit van fleece voelt niet alleen zacht aan, het heeft ook de praktische eigenschap dat het goed isoleert. Tussen de polen kan namelijk warme lucht vastgehouden worden. Tegelijkertijd ventileert het ook goed, de stof neemt geen water op en transporteert zweet snel naar buiten. Tot slot blijft fleece over het algemeen lang mooi, het lubbert niet uit en is licht van gewicht in tegenstelling tot bijvoorbeeld wol. De eigenschappen van fleece maken dat het een geliefd materiaal is voor toepassingen in kledingstukken die je vooral warm moeten houden: vesten, sjaals, handschoenen, jassen. |
Omdat fleece van zichzelf niet waterdicht is, wordt het veel gecombineerd met materialen die dat wel zijn. Zo zijn veel softshell jacks bijvoorbeeld met fleece gevoerd. Ook is het een veelgebruikt materiaal in sportkleding. 'Jogging' of ook wel 'sweatstof' is een gebreide katoenen stof die aan één kant voorzien is van zachte (meestal niet te dikke) fleece, waardoor jouw joggingbroeken zo lekker zacht voelen aan de binnenkant.
Fleece is dus een veelzijdige stof en de praktische eigenschappen en aaibaarheid maken het een populair materiaal in de kledingindustrie en menig kledingkast. Ook bij Plusman kun je profiteren van de voordelen van fleece, want in ons aanbod is de stof goed vertegenwoordigd met onder meer artikelen van het outdoormerk Brigg. Neem hier direct een kijkje.